Engelse CV

Wanneer u solliciteert voor banen in Engeland, moet u enkele bijzonderheden in acht nemen, zoals het formuleren van een career objective aan het begin van een cv in het Engels. Bij het Engels cv zijn er een aantal markante verschillen tussen de Nederlandse stijlvorm en die van de Engelstalige business community. We zetten de belangrijkste verschillen voor u op een rij, zodat u na het opstellen van uw Engels cv kan nagaan of u klaar bent voor uw sollicitatie in het Engels.

Engels cv opstellen

Allereerst moet u zich ervan bewust zijn dat een Engels cv exact 2 bladzijden telt en niet ondertekend wordt. Een Engels cv met foto is ook een slecht idee: het is tegen de discriminatiewetgeving en het geeft headhunters en recruiters de gelegenheid om afgeleid te worden van uw vaardigheden en zich op uw uiterlijk te concentreren. Voor anti-discriminatiedoeleinden is het ook niet toegelaten om uw leeftijd op het curriculum vitae te vermelden, hoewel dit kan afgeleid worden uit uw beroepservaring en schoolloopbaan.

Het Engels cv bevat vervolgens, in deze volgorde:
• Uw volledige naam
• Nationaliteit (optioneel)
• Adres, telefoon en e-mail
• Career objective
• Werkervaring
• Studies
• Professionele kwalificaties of accreditaties
• Speciale vaardigheden
• Referenties

Career objective of CV summary?

Uw naam moet bovenaan het Engels cv komen als titel, met daaronder uw contactgegevens. Daarna komt uw career objective, wat hetzelfde is als een CV summary. Beschrijf hier in één of twee zinnen uw carrièredoel en/of uw voornaamste kwaliteiten om de aandacht van de recruiter te trekken. Gebruik niet de ik-vorm, noch de wij-vorm. De derde persoon enkelvoud zorgt dat uw career objective zakelijk en direct blijft.

Referenties voor een Engels CV

Vermeld bij uw werkervaring naast de traditionele basisgegevens absoluut elke kwantificeerbare verwezenlijking die uw Engels cv dat beetje extra geeft, zoals sales cijfers of groeicijfers die u bereikt heeft. Beperk u in uw speciale vaardigheden tot diegene die specifiek zijn voor de positie of iets extra toevoegen, zoals vreemde talen. Kennis van Microsoft Office en internet worden als vanzelfsprekend beschouwd.

Tot slot nog een waarschuwing over referenties bij een cv in het Engels: privacywetten in Engeland verbieden om contactgegevens te delen tenzij u uitdrukkelijk de toestemming heeft van de persoon die uw referentie geschreven heeft. Best is het eenvoudigweg onderaan uw Engels cv te schrijven References available on request. Doorgaans wordt van een ervaren professional verwacht dat hij op zijn minst twee referenties kan produceren bij een sollicitatie in het Engels.