Creatieve presentatievormen

Om een overtuigende verkoper te worden, moet je de kunst van het presenteren goed beheersen. Neem de volgende creatieve presentatievormen eens door, voordat je begint met de voorbereiding van je volgende presentatie.

 

Elevator Pitch

Bij een elevator pitch draait het erom dat je in een zeer korte tijd jezelf of je product/ service weet te verkopen. Door de tijdsdruk word je geforceerd om door te dringen tot de kern van je presentatie. Je moet zeer selectief zijn in welke informatie je wel of niet gebruikt, want traditioneel gezien bestaat een elevator pitch uit maximaal 60 seconden. Een goede elevator pitch is dus kort, bondig en overtuigend.

 

Quiz

Als je het publiek graag betrekt tijdens je presentatie dan is de quiz de meest geschikte presentatievorm voor jou. Het voordeel van een quiz is dat je publiek de informatie beter kan onthouden, dit komt doordat het actief is in plaats van passief. Dit is te vergelijken met het spelen van bijvoorbeeld een casinospel via bet777.be. Tijdens het spelen van een spel ben je heel actief bezig met het verwerken van informatie, maar als je naar iemand zou kijken die het spel speelt dan ben je passief. Dit laatste is te vergelijken met de andere presentatievormen waarbij je enkel luistert.

 

PowerPoint

De meest voor de hand liggende presentatievorm is waarschijnlijk wel de PowerPoint. Het is één van de eerste programma’s die we op school geleerd hebben voor het maken van presentaties. Hoewel PowerPoint niet het meest originele middel is voor het maken van een presentatie, doet het wel precies dat wat je wilt. Het helpt om de boodschap van de presentator duidelijk te maken en het programma is gebruiksvriendelijk.

 

Video

Een video is ideaal als je veel beeldmateriaal hebt, wat je wilt laten zien. Daarbij is het voor het publiek vaak interessanter om een video te kijken dan een gewone presentatie. Een ander voordeel van een video is dat het op elk moment teruggekeken kan worden. Dit is bijvoorbeeld erg handig bij het bespreken van instructies of informatie die voor alle werknemers van een bedrijf van pas komt. Deze vorm van presenteren kost wel wat tijd, want een video in elkaar zitten en editen is tijdrovend.

 

Prezi

Een groot voordeel van dit hulpmiddel is dat het een online presentatie software tool is. Ten eerste hoef je hierdoor niet bang te zijn dat je je werk tussentijds bent vergeten op te slaan. Ten tweede is het eenvoudiger om met meerdere mensen aan de presentatie te werken. Als je een Prezi presentatie aanmaakt dan heb je keuze uit verschillende sjablonen. Elk sjabloon heeft een mindmap structuur waarbij ingezoomd wordt op verschillende onderdelen. Bij het maken van de Prezi kun je een pad maken wat tijdens de presentatie aangehouden wordt. De eerste stap in het pad is bijvoorbeeld een overzicht van de mindmap en de volgende stappen bestaan uit het inzoomen op verschillende onderdelen van de mindmap.

 

Infographic

De volgende originele manier van presenteren is door middel van een infographic. Een infographic is ideaal als je veel data hebt en dit op een duidelijke manier wilt presenteren. Door middel van sjablonen kun je de cijfers helder weergeven. Het is misschien wel de beste manier om de kern van je presentatie effectief over te brengen. Een infographic maakt gebruik visuele beelden en bevat doorgaans geen uitgebreide zinnen. Hierdoor helpt het om snel informatie te delen en te verwerken.

 

Mindmap

Zoals we eerder al benoemden maakt Prezi gebruik van een soort mindmap. Afgezien van een Prezi, kan je ook een presentatie geven met een traditionele mindmap. Deze diagram is uit te werken met tekst, meestal begrippen, en afbeeldingen. Als je een mindmap wilt maken dan start je met het basisbegrip in het midden en daar omheen verwerk je het verhaal door middel van relevante begrippen en/of beelden. Een mindmap is het beste te gebruiken voor simpele presentaties.

 

 

 

Comments are closed.